Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинският експертен съвет ще препоръча масов скрининг на населението

Медицинският съвет към правителството даде първия си брифинг. Този съвет е независим от Националния оперативния щаб, а целта му е да предлага медицински решения за справяне с епидемията от коронавируса. Крайните решения обаче ще бъдат взимани от щаба.

Съветът ще дава брифинги 2 пъти в седмицата - във вторник и в петък. Ще бъде създаден и Фейсбук портал, който ще съдържа информация за всичко, одобрено от Министерството на здравеопазването.

Начело на експертния орган е проф. Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна". Той изтъкна, че здравната ни система не е подготвена и нямаме необходимия ресурс за борба с коронавируса.

Членове на Медицинския съвет са проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог,  проф. Галина Кирова - специалист по образна диагностика, проф. Севелина Попововска - патолог, адвокат д-р Мария Петрова - специалист по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова - психиатър,  доц. Атанас Мангъров - педиатър и специалист по инфекциозни болести, доц. Васил Велчев - кардиолог,  доц. Любомир Киров - общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков - фармаколог,  д-р Валентин Павлов - представител на Българския лекарски съюз, проф. Николай Младенов - анестезиолог, доц. Росен Калпачки - невролог, д-р Александър Симидчиев - пулмолог, Константин Вълков - програмен директор на Дарик радио.

„Както е формулирано в заповедта, нашата цел е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на COVID-19", каза проф. Костов.  "Ние трябва да се справим с опасността, която е надвиснала над България. Тук виждате съвет от лекари, които влизат с имената си и искаме да опазим имената си чисти на изхода. Не бихме приели, ако не вярваме, че ще се справим. Благодаря на всички колеги, които се отказаха от личното си време", посочи още той.

Костов определи като изключително важно да се спазва "информационна хигиена" и да се подбират достоверни източници по въпроси, свързани с епидемията.

На пресконференцията стана ясно също, че в страната има достатъчно легла в инфекциозните отделения и клиники. Кризата обаче се състои в това, че почти са изчерпани личните предпазни средства.

Координаторът на Медицинския съвет отбеляза, че заболеваемостта не намалява и че все още няма ясна картина за тенденцията.

Експертите съобщиха, че ще препоръчат на правителството масов скрининг на населението. Тепърва ще се мисли с какви тестове да става той и откъде ще се намерят пари за тях. Това е професионално мнение, а не търсене на конфронтация, твърдят от съвета.

Направени са постъпки за осигуряване  на хлорихин и хидроксихлорохин, но хората трябва да са наясно, че тези два медикамента имат много странични ефекти.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във