Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицинският експертен съвет прекратява дейността си

Медицинският експертен съвет към правителството вече спира да съществува, обяви председателят на съвета проф. Коста Костов. Казва се, че причината е, че той е изпълнил поставените му задачи. Медиците от съвета се връщат към задълженията си да лекуват пациенти.

"Медицинският експертен съвет си е изпълнил работата и задачите по заповедта от 23 март на министър-председателя Бойко Борисов и формално спира да съществува. Но продължава по визията си за допълване и освежаване на текстовете като неформална вече професионална група. Т.е. нашите ангажименти към колегите продължават и ние няма да спираме докато не свърши епидемията и стигнем и затворим текстовете с терапията. Ако Министерския съвет има и занапред нужда от експертиза по различни медицински задачи, ние сме готови да го обсъдим и да решим дали бихме могли да бъдем полезни", съобщи проф. Костов, цитиран от БНТ.

Един от членовете на експертния съвет доц. Атанас Мангъров имаше доста различна позиция от Националния оперативен щаб по теми като изграждането на колективен имунитет и въвеждането на бързи тестове за коронавирус. Въпреки противоречията си с премиера Борисов експертът остро критикува строгите мерки на социална изолация, защото по думите му те не позволявали това масово заразяване и изграждане на колективен имунитет.

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет е изготвил 400 страници доклад с препоръки за борба с коронавируса.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във