Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицински специалисти се срещнаха с президента

На поисканата среща с президента Радев медицинските работници го увериха, че протестните им действия не са провокирани само от ниските заплати, но и от желанието им за промяна на здравния модел. Те не пропуснаха да споменат и за натиска, който се упражнява върху тях от страна на работодателите им, заради активната позиция в протестните действия.

''Здравната система има интерес българинът да е болен, защото пациентите генерират приходи.“, така обобщиха оценката си за здравеопазването у нас някои от протестиращите.

По думите на президента Румен Радев, е необходимо в центъра на здравната система да бъде поставен човекът и неговото здраве, а не печалбата от болестите на пациента. Държавният глава изрази подкрепата си към справедливите искания и се ангажира да съдейства за разрешаване на проблемите в рамките на своите правомощия. Неговото заключение беше, че протестните действия на медицинските специалисти и неудовлетвореността на пациентите в България показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във