Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицински специалисти протестират в София заради уволненията на техни колеги

Снимката е илюстративна

Медицински сестри от Синдиката на медицинските специалисти протестират пред многопрофилната болница по белодробни болести "Света София" заради репресиите и уволненията на техни колеги от страната. Конкретният повод за протеста е, че в края на миналата седмица ръководството на белодробната болница не продължи договора за работа на председателката на синдиката - медицинската сестра Мая Илиева.

Конфликтът е между медицинските специалисти и между управителите на болницата, които много твърдо застават срещу исканията на нашите колежки за реформа в здравеопазването, посочват протестиращите.

Мая Илиева съобщи, че е съкратен щатът на нейна колежка - синдикален лидер на многопрофилната болница в Стара Загора. Причината отново е синдикалната дейност за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. 

Медицинските специалисти организираха пърформанс пред болницата в София, като разиграха сцена как не трябва да се извършват кражби в здравната система.

Илиева беше сред барикадиралите се пред сградата на бившия Партиен дом в началото на март. През август миналата година тя бешe уволнена дисциплинарно и от частна болница. И тогава, и сега председателката на синдиката твърди, че е отстранена заради исканията си за реформа в здравната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във