Банкеръ Daily

Общество и политика

Медицински сестри срещу КНСБ - повече от 10 г. не защитавали правата им

Асоциацията на българските медицински сестри няма да се включи в днешния протест на медицинските специалисти. Причината е участието на КНСБ. Според представителя на асоциацията Веселина Ганчева за 10 г. КНСБ не е защитила нито едно тяхно право. 

Промяна от 20-50 до 70 лв. не е промяна. Заплатите на медицинските специалисти са обидно ниски. Но трябва да се промени и моделът на здравеопазването, каза Ганчева.

По думите ѝ при протеста им са били прехвърляни от група на група, а липсва политическа воля проблемът да се реши. "Ние искаме гарантирана основна заплата и над нея да се надгражда, в зависимост от стаж и придобивки", отбеляза тя и допълни, че здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите.

Освен Асоциацията на българските медицински сестри, преди няколко дни и от Българския лекарски съюз обявиха, че няма да участват.

Много от медицинските сестри, които протестират от месеци, също не припознават днешния протест. И в момента исканията на специалистите по здравни грижи и КНСБ се различават. Сестрите искат стартова заплата в размер на две минимални. А синдикатите настояват минималното възнаграждение да е между 900 и 950 лева за медицински сестри и съответно 1100 и 1200 лева за младите лекари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във