Банкеръ Daily

Общество и политика

Медици от столичната онкоболница протестират срещу разкриването на Covid отделение

Медици от столичната онкологична болница протестираха срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито Covid отделение с 29 легла. Според лекари и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако Covid зоната започне да работи активно.

Лекари, медицински сестри и санитари са категорични, че опасност за пациентите им да бъдат лекувани с Covid пациенти има.

Проф. Панайот Куртев - началник на отделението по обща и коремна хирургия говори от свое име и от името на колеги си. „Ние сме в защита на нашите болни, тъй като тези болни са с нарушена имунна компетентност. С около 30% се увеличава смъртността на това заболяване в комбинация от онкологични заболявания и коронавирус“, заяви той.

Според проф. Панайот Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Директорът на онкологичната болница в София д-р Стефан Константинов обясни, че проблем няма. „В болницата няма никакви клиники отделения инфекциозни ситуирани. Имаме един етаж, който е изолиран за пациенти, раково болни, които са вирусоносители. Това, което сме направили, е добро за болницата и самият факт, че има един единствен пациент“, категоричен е той.

Пациентите са притеснени, както и медицинският персонал, който се грижи за тях.

„Ние, ако се заразим, ние умираме. Има малко персонал, може ли горе да ходят точно тези сестри и персонал, в никакъв случай“, тревожат се онкоболни.

По-рано Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти, обясни пред БНР: „Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика“.

„Ако утре бъдат обект на инфекция, станат пациенти с Covid, кой ще лекува това немалко общество от болни хора, няколкостотин хиляди“, коментира Александрова. Тя смята за приемлив вариантът болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус. „Защото тези хора ще бъдат в наблюдение и в контекста на основното им заболяване.“

Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, уточни Александрова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във