Банкеръ Daily

Общество и политика

Медици от „Пирогов“ отново излязоха на протест срещу Кацаров

За поредна сутрин работещите в болница "Пирогов" се събраха в подкрепа на отстранения директор на лечебното заведение - проф. Асен Балтов. Те излязоха на протест, като за много кратко блокираха кръстовището пред болницата. Балтов бе освободен от поста директор след констатирани нарушения по време на проверки от НЗОК.

Протестиращите  поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

"Това, което се случва в момента, е удар върху "Пирогов", който изнесе голяма част от болните пациенти от последната вълна", каза лекар от болницата и посочи, че негови колеги са му заявили, че имали намерение да напуснат "Пирогов", както и да напуснат държавата.

Протестиращите медици затвориха за кратко булевард „Цар Борис III“.

Протестът премина спокойно и без напрежение, не се стигна до задръствания. Движението на кръстовището при столичните булеварди "Цар Борис III" и "Пенчо Славейков" е възстановено.

Медиците обаче обмислят протестите им да се състоят пред президентството.

"Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”,  заяви в неделя здравният министър д-р Стойчо Кацаров, показвайки цялата медицинска документация, която му е дадена от „Пирогов”.

Преди дни директорът на най-голямата болница за спешна помощ у нас беше уволнен след обвинение за лечение на над 400 пациенти-фантоми.  Един от мнимите болни се оказа самият здравен министър. От лечебното заведение обаче обясниха, че Стойчо Кацаров не само, че е бил преглеждан, но е и получил лечение отвъд правилата. Здравният министър категорично отрече да е знаел, че му пускат пътека, както твърди наблюдаващият му лекар доц. Петър Атанасов.

 

Преди два дни Атанасов заяви, че Кацаров бил приет и лекуван по посочената клинична пътека, защото в противен случай е трябвало да заплати всички необходими изследвания. По думите му Кацаров е бил повторно хоспитализиран и сам е пожелал да не лежи в болницата. 

„Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100,200 или 300 лв.?”, запита Кацаров. 

По думите му директорът на болницата носи отговорност за подобни фалшиви документи. „За това го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”, каза още министърът на здравеопазването.

Според Кацаров кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът.

„Случаят показва в какво състояние заварвам здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ”, коментира още министърът. Според него кризата с коронавируса не е управлявана правилно.

"В лично качество трябва да изчистя името си и мисля, че трябва да се заведе дело. Убеден съм, че трябва да го направя. Ще го водя срещу цялото Министерство на здравеопазването и тяхното политическо ръководство, защото в този скандал не е замесен само Стойчо Кацаров, но и неговите зам.-министри. Те си позволиха да се появят пред медиите на 5-6 ден от проверката и казаха, че имало 900 случая на неправомерно взети пари в "Пирогов". А след това казаха, че това били предварителни данни. Аз защо ги нямам?", отговори отстраненият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във