Банкеръ Daily

Общество и политика

Медици и здравни специалисти получиха почетния знак на президента

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова с отличени медици и здравни специалисти.

Изявени медици и здравни специалисти получиха почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2. Тя започна с минута мълчание в памет медиците, загубили живота си в пандемията през последната година.

„Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към отличените медици, които продължават да работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

„Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система“, подчерта Радев.

Президентът посочи още, че здравната ни система се нуждае от лечение. "Да спре изтичането на кадри и на ресурси. Да се направи такава работна среда, в която вие да се чувствате много по-защитени", призова държавният глава.

Почетният знак на президента получиха:

  • доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в COVID зоната на болницата;


 • д-р Сибила Маринова координатор по донорство за Северен централен регион, която заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с COVID-19 във Велико Търново;


 • д-р Абдулах Заргар, управлявал успешно болницата в Исперих;


 • Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“;

 • медицинският фелдшер Роза Антова от Центъра за спешна медицинска помощ в София;

 • рентгеновият лаборант Димитър Милинич от пловдивската болница „Свети Георги“;


 • д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ;

 • началникът на инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева-Пелева.

„Мисля, че за тази година, освен че станахме по-опитни, не мога да кажа дали станахме по-смирени или добри, но станахме по-тъжни, защото видяхме много болка“, каза д-р Пишмишева-Пелева. „Аз смятам, че ще се справим с тази пандемия. Ние не сме се отказали. Много държа хората да ни помагат с лично поведение и да върви ваксинирането", добави тя.

Предвид епидемичната обстановка почетните знаци бяха връчени в рамките на две церемонии, втората от които се проведе следобед. На нея отличия получиха:

  • д-р Гергана Николова - семеен лекар с над 30 години опит; 


 • Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе;


 • д-р Костадин Сотиров - един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив, и негов председател от 2017 г.;


 • д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и зам.-председател на Столичната лекарска колегия на БЛС;


 • д-р Румен Алексов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил;


 • доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки;


 • Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация.

Семейният лекар с над 30 години опит в професията д-р Гергана Николова посвети наградата си на цялата гилдия в бяло, както и на медиците, които загубиха живота си, борейки се с пандемията. "На тези над 120 медицински специалисти, които загубиха живота си, спасявайки живота и здравето на своите пациенти. За тези герои в бяло, които не са вече сред нас, но винаги ще бъдат между нас", каза тя.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки, се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във