Банкеръ Daily

Общество и политика

"Медиана" прогнозира победа на БСП на изборите

БСП води пред ГЕРБ с един процент. В следващото народно събрание ще влязат и ДПС, Обединени патриоти и "Воля“. Това показват данните от изследване на социологическа агенция "Медиана". 

Според агенцията за БСП ще гласуват 27.7%, а за ГЕРБ 26.6 %.  ДПС - с 11.2, Обединени патриоти с 10.2%, и "Воля“ с 9.6% имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е  в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – "Реформаторски блок-Глас народен“ с 5.1% и "АБВ-Движение 21“ с 4.0%. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент. Според "Медиана" Нова република и "Да, България" ще имат по 1.1% на изборите.

Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България. Настоящето изследване не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция.

Между 3.3 – 3.5 милиона избиратели ще отидат до урните. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори.

Ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

 

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във