Банкеръ Daily

Общество и политика

"Медиана": Битката за първото място ще е между три партии

Към момента ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите, сочат резултатите от изследване на агенция "Медиана" за политическите нагласи една седмица до изборите, проведено в периода 26 юни - 2 юли с 920 пълнолетни граждани.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22.5 процента от избирателите, заявили, че ще отидат до урните, за "Има такъв народ" - 21.7 процента, за "БСП за България" - 20.6 на сто , за ДПС - 11.1 на сто. "Демократична България" получава 10 процента от гласовете, "Изправи се! Мутри вън!" - 5.1 на сто, а "Българските патриоти " - 4.8 процента. "Възраждане" е с 2,2 процента, а за други партии и коалиции биха гласували 2 процента.

"Демократична България" и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега "Изправи се! Мутри вън!" и патриотите са над 4 -процентната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на "Възраждане", които биха могли да поднесат изненада, посочват от социологическата агенция.

Като цяло доминира желанието за политическа промяна - да има ново управление без участието на ГЕРБ. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват, допълват от "Медиана". А при симпатизантите на останалите партии това не е така. Мнозина от тях споделят, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява, стига това да не е ГЕРБ.

Очертава се следната картина - силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени, заявяват от социологическата агенция.

Към момента данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации - независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от "неприемливите" "партии на статуквото" или нови избори, посочват от агенцията.

Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори - около 3,1 - 3,3 млн. избиратели, посочват от агенцията.

Изследването е проведено в периода 26 юни - 02 юли 2021 г. с 920 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във