Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Медиана": Бареков изпреварва ДПС

Ако евроизборите бяха днес, четири формации - Коалиция за България, ГЕРБ, "България без цензура" и ДПС, биха преминали бариерата за излъчване на евродепутати. Други три - Реформаторският блок, НФСБ и "Атака", запазват шансовете за преминаване на бариерата. Това показва национално представително проучване на "Медиана", направено между 8 и 13 май сред 1014 души, представени от шефа на агенцията Кольо Колев.

Според данните за Коалиция за България биха гласували 20,5 на сто от анкетираните, за ГЕРБ -17,1 процента. Място в ЕП биха намерили още "България без цензура" с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%.

Възможност да изпратят европейски депутати имат още Реформаторския блок с 4,3%, НФСБ с 3,6% и „Атака” с 3,5%. Без шансове засега да изпратят свои представители в Европейския парламент изглеждат АБВ с 2.9%.

Данните показват, че с наближаване на изборите намалява готовността и желанието да се участва в тях, отчете Колев. Причина за това вероятно е липсата на желана вътрешнополитическата алтернатива - критичността към настоящото управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаваща част от избирателите, обясни директорът на "Медиана".

Социологът очаква изборна активност, сравнима с тази от 2009 година - между 2,5 - 2,6 млн. избиратели или около 43% от реално наличните избиратели. Подобно относително ниска избирателна активност дава шанс на по-малките партии с твърд електорат, като очакваната изборна бариера за тези избори е 150 - 160 хил. гласа.

По отношение на рейтинга на политиците Колев обясни, че той остава нисък и продължава да пада. За отбелязване е спадът от 9% на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение. С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голямата пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Изследването на "Медиана" е проведено в периода 8 - 13 май сред 1014 пълнолетни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във