Банкеръ Daily

Общество и политика

Матео Ренци иска Меркел за посредник между Русия и Украйна

Бившият премиер на Италия сенатор Матео Ренци се е изказал за привличане на екс-канцлера на Германия Ангела Меркел за посредничество в преговорите между Русия и Украйна.

"Аз вярвам, че даже в най-сложните моменти трябва да се пробват всички възможности за диалог за постигане на примирие в името на мира. С това са се заели Израел и много други страни. Не разбирам, защо, ако това прави президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, да не се обърнем - всички заедно от НАТО и ЕС, към Ангела Меркел", е написал Ренци. Той е убеден, че в "едни такива сложни преговори е нужен такъв политик, като Ангела Меркел".

За привличане на бившия канцлер на Германия настоява и представителят на "Движение "5 звезди" Алесандро Ди Батиста. "Необходимо е участието на Ангела Меркел, колкото се може по-скоро", е написал политикът в понеделник във Facebook. По-рано той говореше за това в различни телевизионни програми.

Ди Батиста е изразил скептично отношение към санкциите срещу Русия, от които италианската икономика страда повече, отколкото икономиките на другите страни. Той също така посочва и опасността от увеличаване на военните разходи. "Привържеността към Североатлантическия алианс и европейската интеграция не трябва да се приравняват. Но в Европа, новата звездичка на "Флага на САЩ", тези концепции съвпадат“, пише Ди Батиста. „САЩ ще почувстват ли последствията? Не. Но Европа от нищо не се учи. Най-страшните изявления днес звучат от късогледите европейски лидери".

Facebook logo
Бъдете с нас и във