Банкеръ Weekly

Общество и политика

Математикът Васил Божков заложи на куц кон?

Думам ти дъще, сещай се... комшу! На нещо такова започва да прилича фесбук похода на дубайския изгнаник към голямата политика

И Васил Божков тръгна по добре утъпканата пътека на войната със статуквото. Откакто бе принуден да смени софийското си жителство с дубайско, той не престава да се подиграва с "душманите" си.

Аудиторията бе подгрята според всички правила на съвременната агитация и пропаганда: "прости" текстови обръщения, метафорични комикси за Али Баба, инфографики с паяжини и прасе паяк, скрийншотове на есемеси с Vladi Goranov.

След това отправи няколко апела, с които предупреди всички, че на "хунтата" няма да й се размине. А накрая - чрез анкета във фейсбук установи как ще бъде посрещната идеята му за собствен политически проект и... обяви опорните точки в евентуалната си предизборна програма.

 

Ако се абстрахираме от мисълта, че като математик и шахматист Божков е свикнал да проверява по няколко пъти получения отговор и да обезсилва съперника си с обходни маневри, остава да получим тия дни отговора и на последното уравнение: "Бъдещият политик собствена партия ли ще си направи, ще ползва някоя от готовите партийни конструкции или ще събере "дребосъците" в единен фронт срещу "мастодонтите"?

Инак, откъдето и да погледне човек опцията - "Васил Божков - партиен лидер и кандидат за пръв държавен ръководител", най-много... да започне да си говори сам. Особено, ако "стъпи" на концептуалните опорки, огласени от довчерашния повелител на българския хазарт:

- върховенство на закона;

- независимост на властите;

- отпадане на имунитета за народни представители;

- референдуми за важни обществени теми;

- електронно гласуване и администрация;

- оптимизиране на държавните служители;

- прозрачност на отношенията между бизнес и власт;

- персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона;

- забрана на партийните субсидии;

- финансова ревизия на досегашното управление.

Причината, поради която така формулираните партийни амбиции на Божков будят само... лек присмех, да речем, е очевадна: ако всичко, което се говори за житието и битието му след 10 ноември 1989 г. е вярно, в политическата му партия трябва да се запишат... не повече от стотина души. И то зорлем извадени от дълбоката глуха провинция, където единствените новини са... сметките за ток. Или съобщенията, че утре в бакалията ще има сапун и сол.

Тъй де - кой ще тръгне след народен трибун, който обещава лично да му отреже главата? Да уволни всичките му роднини на държавна заплата и да вкара в затвора всичките му ортаци от общината, с които непрекъснато менкат обществени поръчки срещу пари в плик?

И защо, ако Божков цял живот е искал България да живее и да се развива според днешните му опорни точки, досега не си е направил партия? разполага със средства да издържа не един, а поне три политически субекта от национален мащаб. С всичките необходими салтанати - централно ръководство, областни централи, общински структури. Технически - прекрасно въоръжени, интелектуално - обезпечени с елитни експерти във всички необходими сфери.

Даааа, когато човек е по бизнес върховете, нещата долу изглеждат по друг начин, особено когато говорим за пари. Винаги е било по-изгодно редовно да си пазаруваш каквото ти трябва - депутати, министри, шефове на комисии и агенции, магистрати и ченгета, отколкото да издържаш партиен апарат с надеждата, че когато вземете властта, благородството ти няма да бъде забравено. Когато обаче изведнъж се озовеш на дъното и започнеш да газиш в една и съща кал с простолюдието, всичко се обръща с хастара навън.

Всъщност, експериментът на Божков е показателен и в друга една посока. Според някои статистически капацитети, между 60 и 70% от фейсбук потребителите подкрепили политическите му амбиции. Въпреки че всички знаят кой е Васил Божков и за какви престъпления са му повдигнати 18 обвинения.

Според други "преброители", "За" влизането му в политиката били гласували над 70 000 души. Като извадим тази бройка от официалното количество българи във фейсбук - не по-малко от милион и половина, в задачата се пита...

Абе нищо не се пита в задачата, защото 70 000 фейсбук лайка (в единия случай)  не означават абсолютно нищо. А в другия случай - идеята му да е срещнала одобрението на 750 000-800 000 реални фейсбук потребители, си е чиста проба измислица. Която не може да бъде аргументирана дори и с оправданието, че на българина до такава степен му е писнало от политическия разврат, че е готов абсолютно безкритично да приеме какъвто и да е нов политически субект. Или пък с традиционното "той ще обере протестния вот".

На този фон, като че ли най-правдоподобно звучи съждението, че Васил Божков няма никакви политически амбиции, а отправя индиректно послание към избирателите в България: "Вие сте готови да гласувате за мен, макар прекрасно да знаете какъв съм. така че не се чудете защо от 10 години ви управляват хора като Бойко Борисов!"
Повече едва ли има какво да се каже. Сигурно ще влезем в Книга на рекордите „Гинес”, ако един толкова ярък представител на подземния свят (през 90-те години на миналия век) и на задкулисието (през последните три-четири петилетки) успее най-после да събуди гражданското общество. Но... лошо няма. Какви ли не "лабораторни" партийки и лидери се извървях през властта, така че от още един едва ли ще ни опадат зъбите!

Залудо мисли, залудо не гласувай!

Доц. Огнян Минчев: Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично - като политически лидер, а би подкрепил или би създал политическа формация. Ако има пример за непубличен човек, който не обича да се появява публично, това е бизнесменът Васил Божков през последните 30 години поне. Той е дълбоко ешелониран и скрит.

Доц. Антоний Гълъбов: Очевидно Васил Божков е разбрал, че за да има достъп до властта, трябва да премине през избори. Макар че той и до сега имаше достъп до властта, но с други средства.

Първан Симеонов: Анкетата на Васил Божков доведе до "олекване" на позицията му. Обикновено логиката е, че когато държавата тръгне срещу някого, тя има много по-големи шансове. Не подценявам г-н Божков, защото някои хора от ГЕРБ го подцениха и както се вижда, сбъркаха.

Проф. Евгений Дайнов: Васил Божков удря напосоки, няма стратегия, и до седмица ще се е изморил. Другата ми хипотеза е, че той - за разлика от властимащите - е по-умен. И знае, че влизайки в такива публични конфликтни отношения, трябва да си намери истински пиари, които да сглобят медийна стратегия и да я поддържат месеци напред... По повод анкетата му за нов политически проект – в момента той рита кокошарника, за да види коя кокошка накъде ще се разкряка.

Доц. Иво Инджов: Самият факт, че Васил Божков си мисли, че може да направи партия и да увлече гласоподаватели, е показателен за нивото на самозабравеност на елитите в България… Много се обезцени политическото в България, ролята на политическите партии е много принизена. Това, което той казва обаче трябва да бъде много сериозно проверено - както от прокуратурата, така и от парламентарна анкетна комисия.

Екип на "Банкеръ"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във