Банкеръ Daily

Общество и политика

Математикът на щаба: Има числа, които не бива да се показват

"Оптимистичната прогноза за ноември месец е 68 500 новозаразени с COVID-19. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система." Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Той се въздържа да сподели песимистичната прогноза. 

Експертът обясни, че при достигане на тези 68 500 случая, 8000 легла за пациенти с COVID-19 все още ще стигат. "Притеснително е базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват", добави проф. Витанов.

"Сега активни са де факто 160 000 случая – 20 000 активни по официална статистика, умножени по 8. А средно един такъв човек е контактен със 7-8 души. Реално заразените в страната са около 320 хиляди души, въпреки че официалните регистрирани са около 40 хиляди", уточни математикът пред Нова телевизия. 

Той коментира и наложените в страната мерки срещу разпространението на заразата. "Мярката за маските навън е по-скоро добра", смята Витанов. И добави, че дори да бъдат наложени по-строги мерки, ще са нужни няколко седмици преди те да дадат резултат. И всичко това при положение, че никой не излиза от дома си. А това е невъзможно. Затова трябва да се внимава с контактите между хората в затворените пространства.

Математикът е на мнение, че присъственият старт на учебната година не е бил грешка. Важно, според него, е учениците да използват предпазни средства, а учителите да се пазят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във