Банкеръ Daily

Общество и политика

Масовото измиране на пчели в Плевенско не било от препарат

Агенцията по безопасност на храните обяви, че масовият мор на пчелите, за който сигнализира стопанка край село Петокладенци, общ. Белене, обл. Плевен, не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита. Това показа лабораторното изследване на пчелите, при което е установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати (т.н. биоциди) предназначени за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми вкл. разрешени и за употреба в бита.

Проблемът е от миналата година. Вече няколко пъти пчелари се оплакват от масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София. Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди. По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.

Сега се оказа, че няма регистрирани продукти за растителна защита с установената комбинация от активни вещества.

На 4 май бе издадена заповед от директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Плевен за свикване на комисия с участието на Областната дирекция по безопасност на храните за проверка на място в село Петокладенц по сигнал за измиранена пчели. Проверката е извършена в същия ден, в който е издадена заповедта.

Взета е една проба от пчели и една проба от третирана растителност (плевелна растителност в новозасят слънчоглед). Пробата от третираната растителност е взета от друго землище, различно от това, в което е разположен пчелинът, по настояване на собственичката на животновъдния обект. Очаква се и резултатът от растителната проба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във