Банкеръ Daily

Общество и политика

Масово у нас хората издирват лекарство срещу краста при животните, смятат че предпазва от коронавирус

Лекарството срещу краста при животни - ивермектин, за което в понеделник проф. Иво Петров обяви, че е новият фаворит за лечение на коронавирус, но все още е в тестова фаза в Австралия, се търси масово по ветеринарните складове, аптеки и кабинети. За това алармира д-р Димитър Яновски – председател на Българска асоциация на ветерианрните лекари.

"Само за последните два дни в нашата клиника имаме 10 обаждания със запитване "в какви количества можем да го закупим?" Повечето хора искат да го имат превантивно, което означава че психозата в момента у тях е много силна", заяви експертът.

Лекарството е само за ветеринарномедицинска употреба и е опасно самолечението с него. То е силно токсично, терапевтичната му ширина е доста малка. Самият продукт е с дота точна дозировка при лечение, обясни Яновски пред БНТ.

Предозирането може да се получи много лесно – няма данни какви може да са дозировките за човек. Ако случайно човекът като вид е чувствителен към този препарат, може да се стигне до алергичен шок и по-лошо. Не трябва да действаме под въздействието на стрес в тази ситуация. Лекарството може да предизвика интоксикация, натравяне, алергична реакция и дори да се стигне до смърт, подчерта ветеринарният лекар.

Той разясни, че този щам на коронавируса е още нов и непознат за науката, а тя в момента се развива много бързо, но ветеринарномедицинските продукти са само за животни, а хуманните – за хора.

По закон лекарството не може да бъде разпространявано свободно, но законът не се спазва на 100% в България, изтъкна още Яновски. Има вратички, които да направят възможно обикновен човек да се сдобие с такъв продукт. Това е опасно, защото данните за това как това лекарство влияе върху хора не са ясни. Няма такъв продукт адаптиран за хора до момента.

"Препоръчвам на всички хора да не го търсят и приемат, защото той е опасен", подчерта отново лекарят.

Във вторник ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че изследвания за действията на препарата в момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. "Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", каза Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във