Банкеръ Daily

Заради неспазванетo на COVID мерките:

Масови проверки по морето и в големите градове

До края на деня ще бъде издадена нова заповед, след която ще започне провеждането на проверки в курортите по морето и планините. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване. Това съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Проверките ще се извършват съвместно от МВР, Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните.

 

Кунчев уточни, че за спазване на мерките ще се следи и в дискотеките, бензиностанциите, както и по пътищата към най-натоварените гранични пунктове.

"Установяваме грубо неспазване на противоепидемичните правила, особено в местата с натрупване на много хора, което неминуемо ще доведе до вдигане на заболеваемостта, и то в ниските възрастови групи - тийнейджъри и млади хора до 30 години", алармира той.

България е в началото на четвъртата вълна по разпространение на коронавируса, заяви главният държавен здравен инспектор по време на брифинг.

Доц. Кунчев отбеляза, че заболеваемостта е достигнала 30 на 100 000 души население и допълни, че във Варна и Бургас тя вече е 60 на 100 000, но на този етап не се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения.

Прогнозата му е, че до средата на август страната ще влезе в оранжевата зона, което означава, че заболеваемостта ще надхвърли 100 на 100 000 души.

Според доцентът се забелязва ръст на желаещите да се ваксинират. 

Най-хубавата ваксина е направената, няма значение на кой от четирите производители. Данните са категорични, че ваксините предпазват в достатъчна степен, макар и по-малко при Делта варианта, каза още доц. Кунчев.

Доц. Кунчев съобщи, че се променят условията за пътувания и влизане от някои определени държави."Княжество Монако влиза в червена зона заради ръст на заболеваемостта. От зелена в оранжева влизат Исландия и Франция, но последната може следващата седмица да влезе и в червена зона. Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат от червената зона и това ще улесни движението към тези държави", информира още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във