Банкеръ Daily

Общество и политика

Масова отмяна на резервации в Банско

За масова отмяна на резервации съобщават хотелиери в Банско. Като  основна причина те посочват влязлото от тази нощ изискване за отрицателен PCR тест на влизащите в страната чужденци. 

От бранша настояват туристи със сертификат за извършена ваксинация да не подлежат на тестване по границите.

Отмяната на резервации е започнала още при обявяването на новите мерки по границите от страна на българските власти, но най-силно отливът на туристи се е усетил днес, сподели пред БНР Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес в Банско. 

"Има хотели, в които 100 процента от резервациите от 1-ви са отменени. Голяма част от резервациите са отменени за след 12-и. Очаквахме февруари ваксинирани гости от Израел да дойдат. Засега не вървят очакванията ни. Ще имаме запитвания към министерството и към здравния министър дали не може за хората, които са ваксинирани, да няма изискване за PCR-и. Това не беше упоменато в заповедта. Все пак имаме още два месеца до края на сезона, на които колегите се надяват все пак на нещо", обясни тя.

Хотелиери предупреждават за провал на зимния сезон в курорта и то седмици, след като Банско се напълнило с туристи от Румъния, Турция, Сърбия и Чехия.

На граничните пунктове с Гърция драстично е намалял потокът на влизащи в страната ни леки автомобили, потвърдиха граничните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във