Банкеръ Daily

Общество и политика

Масоните в България имат три национални цели

Фокусирали сме се върху три основни национални цели, които смятаме, че са жизненоважни. Това каза на пресконференция Великият майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България Пламен Матеев.

Брифингът беше по повод 20 години Велика ложа на старите свободни и приети зидари в България. "И сега ние сме поели тежкия кръст да поставяме пред всички онези, които участват в подобни структури, национални цели и да търсим обединение около тях. Направили сме съответните консултации с други държави и сме се фокусирали върху три основни национални цели, които смятаме, че са жизненоважни, посочи Пламен Матеев.

"Това е връщането на цивилизационния диалог в обществото - изключително трудна задача, но в много държави тя е изиграла своята положителна роля в много критични моменти. Втората национална цел, която сме си поставили, и около която търсим обединение на всички, е образованието и борбата с агресията, криминалните прояви в ранното изграждане на членовете на обществото ни. Третото е нашият опит, или опитът на всички онези други структури и организации в цял свят, да подпомагаме обществото тогава, когато се случат непредвидени бедствия", посочи Великият майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България.

Онова, което ни обединяваше, беше желанието в България да се създаде действително истинско и признато масонство, посочи Румен Ралчев - Стар велик майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България. На 20 септември 1997 г. в Горна баня беше внесена светлина - признанието на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България, каза Ралчев.

Един от основните приоритети като националноотговорна Велика ложа е работата по създаването на единно масонско пространство, единение на братята, за да може да бъдем по-силни и по-задружни в делата си, отбеляза той. Румен Ралчев подчерта, че полезността и желанието за помощ на обществото са важни за масоните. Масонството в България съществува повече от 200 години.

Непосредствено след Освобождението на България през 1879 г. се създават символични ложи, а през 1917 г. е създадена първата Велика ложа в България, посочи на пресконференцията Никола Александров - Стар велик майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари. Тоталитарните държави не искат да съществува и забраняват масонството. В България то беше забранено и не съществуваше от 1940 до 1992 г., посочи Александров. През 1997 г. беше официално възстановено, отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във