Банкеръ Weekly

Общество и политика

МАСЛАРИТЕ ПРОГНОЗИРАТ ПОСТИ ДОГОДИНА

Производителите на растителни масла ще фалират поради липса на суровина, а потребителите ще купуват скъпо вносно олио.


Такава е тъжната прогноза на масларите, след като преди седмица Министерският съвет одобри Изменение и допълнение на режима по износа и вноса. Според правителственото решение от 1 октомври тази година се премахват експортните такси за рафинирано и нерафинирано слънчогледово олио и за слънчогледов шрот. В постановление номер 493 от 23.12.1997 г. пък се казва, че експортната такса (60 г. марки на тон) за слънчогледово семе ще важи до 30 септември 1998 година.


Масларите отдавна се вълнуват от настъпването на тази дата и вероятно ненапразно. Съюзът на масларите е изпратил писмо до президентството, Министерския съвет, търговското и аграрното министерства, до парламентарната комисия по земеделие, до Международния валутен фонд и медиите (с дата 6 юли тази година). В него масларите протестират срещу решението експортната такса за маслодайния слънчоглед да отпадне. В случай че тя бъде премахната, има реална опасност слънчогледът да бъде изнесен зад граница, маслодобивните предприятия в България като неконкурентоспособни да останат без суровина, да спре тяхната модернизация и много бързо да фалират, се казва в писмото. Според масларите фалитът на цял един подотрасъл на хранителната промишленост би имал много тежки последствия - ще останат без работа много хора, населението ни ще бъде изложено на спекулативно повишение на цените на олиото, бюджетът ще се лиши от значителни приходи, а страната ни ще се превърне в суровинен придатък на развитите страни.


В интерес на истината цената на българското олио доста често през последните години бе спекулативна. Да не говорим пък, че имаше периоди, когато мазната течност съвсем се губеше от търговската мрежа. Ако питате производителите - виновни са търговците - те надуват цените. Ние си пишем по капачките цена 2050 лв., а бутилката олио със същата тая капачка върви по 2200 - твърди производител от Добричко и продължава: - Питам аз търговеца защо, а той ми отговаря, че щом има купувачи при тая цена, по нея ще го продава.


Застрашен вече от външната конкуренция, българският производител може би няма да препълва складовете си със слънчоглед, с оглед през следващата година да продава по-скъпо олио, произведено от миналогодишната реколта. А отговорът на въпроса кой ще изкупи суровината е: който даде повече - така е навсякъде.


За да се пребори с конкуренцията отвън, българският маслар ще трябва да продава по-евтино или да произвежда по-качествено. У нас има достатъчно мощности за преработка на цялата годишна продукция от слънчогледови семена - около 400-600 хил. т годишно. Но предприятията, включително построените в последните години, са в повечето случаи малки и оборудвани с морално остаряла техника. Освен това рафинираните ни масла не отговарят по доста показатели на изискванията на европейския и североамериканските пазари, стават само за нашия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във