Банкеръ Daily

Общество и политика

Маските отпадат за ваксинираните служители

Ваксинирани срещу COVID-19 служители може да не носят маска за лице на работните си места. Това разпорежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 6 юли.

 

Тя се отнася за служителите, които са ваксинирани срещу COVID-19. При тях може да се допусне изключение от изискването за носене на маска за лице на работните си места.

Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

Големи обекти в страната ще бъдат затваряни при над 9 хиляди души с COVID-19 в болнични заведения. Това заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана на МЗ за действия при нова вълна на коронавирус. 

Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани, уточни тя. 

Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката, но не затваряне на градове, улици, махали и т.н. Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда, заяви проф. Кожухарова пред БНР. 

В първите две нива на заразяване болничните легла във вътрешните отделения би трябвало да стигнат. Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, обясни проф. Кожухарова. 

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във