Банкеръ Daily

Общество и политика

Маските отпадат за работните колективи до седем души

От 16 юни в работните колективи до седем души няма да е задължително носенето на предпазни маски за лице. Това гласи заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена на 15 юни.

Отпадането на задължителното носене на маски ще е по преценка на работодателите. Условието e всички да са завършили имунизацията си и да са със сертификат или да са преболедували, удостоверено с тест за инфекцията между 15 и 180 ден или с цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване.

За посетителите, независимо дали са ваксинирани, или не, маските остават. Първоначалната идея за отпадане на маските в малките търговски обекти, оказа се, не е включена в новата заповед.

Ето и текста на заповедта: 

Допълвам Заповед № РД-01-373 от 27.05.2021 г., като се създават т. IIa и IIб:

„IIа. По преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска за лице, за работните колективи до 7 човека, при условие че всички лица са ваксинирани срещу COVID-19 и/или преболедували COVID-19.

IIб. По смисъла на тази заповед:

1. за „ваксиниран срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза;

2. за „преболедувал COVID-19“ се приема лице, с лабораторно доказан COVID-19 с изследване по метода на полимеразна верижна реакция или с бърз антигенен тест за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на регионална здравна инспекция или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.“.

2. Заповедта влиза в сила от 16.06.2021 г.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във