Банкеръ Daily

Общество и политика

Маските отпадат за колективи до 7 души

Задължителните маски отпадат за работните колективите до 7 души. Това ще става по преценка на работодателите, собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски обекти за услуги на гражданите. Условието обаче е всички да са ваксинирани срещу COVID-19 или да са преболедували коронавирусна инфекция.

Днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която се допуска изключението. Тя влиза в сила от утре, 16 юни.

За "ваксинирано срещу COVID-19" се приема лице със завършен ваксинационен курс, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

За "преболедувало COVID-19" се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС, се казва в заповедта на министъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във