Банкеръ Daily

Общество и политика

Маските не са начинът за справяне с коронавируса, смята доц. Мангъров

"До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести, нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени." Това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция, категоричен е Мангъров. Той определи този метод за превенция като утопия. Лекарят поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от разпространението на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции, причиняващи хрема и кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за ограничаването на заразяването.

"Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече", посочи Мангъров. 

Доцентът написа във Фейсбук, че над 70,6% от заразените с коронавирус са носели маски, a само 3,9% не са. По думите му, той се е позовал на данни от Си Ди Си (CDC), Американския център по заразни и паразитни болести, като приложил и линк към изследването

Няколко часа по-късно публикацията му е изтрита. "Това са научни факти и да се цензурират по този начин е абсурдно, Фейсбук ли ще ни контролира живота“, коментира Мангъров пред Националното радио.

Днес предстои министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да вземат решение дали да бъде върнато носенето на маски на открито. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

Още снощи, на брифинг в Благоевград, здравният министър съобщи, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка – както от родителски организации, така и от медицинското съсловие.

Преди дни и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов предложи маската да е задължителна в офисите.

Беше отчетен и нов рекорд от 1024 случая на коронавирус за изминалото денонощие при направени 4406 PCR теста. Положителни са 23% от изследваните.

Общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията у нас е 30 527, от които активни са 12 366.

В болница са над 1500 пациенти. Излекуваните през последното денонощие са 210, а общият им брой е 17 153.

Жертвите на щама са с 22 повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във