Банкеръ Daily

Общество и политика

Маските на закрито отново са задължителни, дори и в нощните заведения

"От утре всички мероприятия на закрито ще бъдат организирани при пълнямеост до 50%, до края на седмицата взимаме решение дали ще продължим извънредната епидемична обстановка." Това каза по време на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Анализът на седмична база  е показал увеличение на броя на носителите на коронавирус от една страна и от друга страна - неспазване на сега действащите мерки от голяма част от българските граждани. Във връзка с това здравният министър призова за по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а и оттам - по-висока степен на заболяване на българските граждани.

Ананиев обясни, че от полунощ всички мероприятия на закрито трябва да бъдат организирани при пълнямост до 50% на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства. Това се отнася и за нощните заведения, кина, театри и спортни състезания.

Задължително ще е и в магазините да се носят маски. Персоналът, който работи в търговските обекти, също задължително трябва да носи маски.

Засилва се масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки - както на новите, така и на действащите в момента мерки за задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта  трябва да бъде до 50% , т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина.

"Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", увери министърът.

Ще бъдат съставени актове от по 3000 лева на партиите ГЕРБ и БСП, затова че са допуснали събиране на голям брой хора на едно място, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му всяко събиране на много хора на едно място на закрито, без спазване на дистанция от метър и половина, крие рискове.

Според него освен трите Д-та: дезинфекция, дистанция и дисциплина, е важно и К-то, а именно контролът.

"Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така. Една част тях продължават да спазват мерките. Немалка е частта, която реши, че всичко е ок. До какво води това? Това добавено К какви реални измерения ще придобие? За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол или че гледаме само най-дребните отклонения, решението на министъра и на столичната здравна инспекция, която е упълномощена е да състави актове на двете политически сили ГЕРБ и БСП, е да ги глобим с максималната сума от по 3000 лева, затова че са допуснали да събират на хора на едно място", обясни Кунчев.

Той посочи, че същото ще бъде направено и с Националния стадион "Васил Левски".

"Всички мерки са важни, но нека не забравяме нещо. Вирусът не се търкаля по улиците в България. Мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по улици и площади, не могат да бъдат водещи. Вирусът е в нашия нос и в нашето гърло", подчерта още главният държавен инспектор.

"Ще издам заповед за задължително носене на маски в затворени публични пространства, от утре удвояваме екипите за контрол." Това каза по време на брифинга кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че започва масово тестване на персонала в детските градини в столицата. Между 700 и 1000 души ще бъдат изследвани с кръвни и PCR тестове. До момента 36 души от персонала на различни градини са тествани. Няма положителни проби. Днес ще бъдат изследвани още 40 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във