Банкеръ Daily

Общество и политика

Маските на открито ще са задължителни от 22 октомври

Носенето на предпазни маски ще бъде задължително и на открити обществени места от четвъртък, 22 октомври. Това съобщи на брифинг в Ловеч министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Заповедта ще бъде издадена утре, за да успеят хората да се снабдят с предпазни средства, уточни министърът.

Ангелов напомни, че тази мярка се прилага и в други държави, откакто има ръст на заразените с коронавирус.

"Целта е да намалим броя на заразените, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно по-малко от тях да умират. Много е важно да кажем, че с тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения", подчерта той.

Заповедта ще бъде със срок края на ноември.

Ангелов отбеляза, че военният министър Красимир Каракачанов се е самоизолирал в неделя, след като е разбрал, че командирът на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров е заразен с коронавирус. Каракачанов е бил в контакт с командира на празника на ВВС. Президентът Румен Радев ще бъде поставен под карантина, тъй като също е бил в контакт с ген. Петров.

Министърът на здравеопазването посочи, че Националният логистичен център ще бъде ситуиран в София. Той ще работи като кол център 24 часа, 7 дни в седмицата. Държавата ще бъде разделена на 6 административни големи района. За всяка една шестица има няколко административни области. Този денонощен център ще има задачата да осъществява ефективна логистика на всички процеси между всички институции денонощно.

От четвъртък карантината при установяване на контакт със заразен ще бъде намалена от 14 на 10 дни, но само при определени условия.

Министърът съобщи още, че в Ловешка област 6 болници са ангажирани с лечение на COVID симптоматика. Две са основните болници, активно участващи в лечението на пациенти с COVID - в Ловеч и болницата в Троян. Там има достатъчно свободни легла.

Учебният процес ще продължи присъствено в училищата в Ловеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във