Банкеръ Daily

Общество и политика

Мащабна полицейска акция срещу нарушителите зад волана

По пътя към морето се провежда мащабна акция срещу нарушителите зад волана. Проверките на шофьорите са за алкохол, наркотици, превишена скорост, неплатени глоби. За първи път в помощ на пътната полиция се включи и хеликоптер.

Превишената скорост остава най-честото нарушение. А за да я регистрира - освен радари, от полицията извадиха и най-новите си камери. Само в рамките на днешната акция са хванали над 250 шофьора със скорост над допустимата по автомагистрала "Тракия" на път за морето. Проверени са 138 автомобила и 182-ма шофьори.

Проверки имаше и в Пловдив, Пазарджик и Бургас. В морския град трима души са заловени да шофират след употребата на алкохол - шестима - след употреба на наркотици. На петима са отнети шофьорските книжки. За първи път в помощ на пътните полицаи се включи и хеликоптер, който наблюдаваше трафика от високо.

Според експерти по пътна безопасност причината шофьорите да карат пияни или с превишена скорост у нас, а стриктно да спазват закона, когато излязат в чужбина е липсата на достатъчен контрол. Другата причина е, че много често шофьорите правят нарушения с мисълта, че санкцията може да им се размине с даване на подкуп.

Според експертите по пътна безопасност парите за полицейските акции могат да бъдат насочени към подготовката на пътищата за есента с нова маркировка и нови мантинели. От "Пътната полиция" обаче няма да спрат с масираните проверки до края на летния сезон, защото пътните произшествия по пътя към морето са всекидневие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във