Банкеръ Weekly

Общество и политика

Машинното и електронното гласуване отново са на масата

Ще ги въведат ли този път управляващите или пак ще се опитват да шикалкавят?

S 250 6628f0cb 7161 4703 945e c27c5b568a8d

В разгара на антиправителствените протести откъм опозицията се чуха гласове за незабавно въвеждане на машинното гласуване. Още повече, че то е записано в изборния закон, но повече от осем месеца никой не си е мръднал пръста да направи каквото и да било по въпроса. От ГЕРБ ту го искат, ту го отричат, а „Обединени патриоти“ са категорично против. ДПС по принцип са за машинното гласуване, въпреки че държат повече на машинното преброяване - то било по-важното, там било "заровено кучето" за честността на изборите.

Последното отлагане беше преди местните избори миналата година с крайно несериозния аргумент, че те така и така били много сложни, а машинното гласуване щяло да ги усложни още повече. Затова в закона беше записано, че следващите парламентарни, президентски и т. н. избори вече ще се провеждат с машини. Електронното гласуване пък беше отложено за неопределено време с идеята ако може никога да не бъде въведено и болшинството от живеещите в чужбина българи да бъдат

изолирани от изборния процес.

Обяснението е просто - съдейки по реакциите на сънародниците ни зад граница, много от тях не приемат посредствеността, наглостта и корупцията да управляват държавата.

След поредния очаквано неуспешен вотът на недоверие към кабинета, лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично заяви, че парламентът е делегитимиран и единствената цел да остане да работи може да е само ускореното приемане на машинното гласуване и след това разпускането му.

Всъщност и протестите и вотът сякаш мъничко отрезви управляващите (поне някои от тях) и ги постресна. За машинно гласуване изведнъж се сети и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Една голяма задача – създаване на организация за машинно гласуване“, каза той веднага след като правителството отърва кожата в пленарната зала. Дончев подчерта, че това трябва да мине и през промени в Изборния кодекс и даже обяви, че властта щяла да търси вариант и за експериментиране с друга форма на дистанционно гласуване – по пощата. Е, пак бе пробутан изтъркания рефрен, че засега сигурността на дистанционното електронно гласуване все още не е гарантирана, но като цяло бе направен някакъв опит за реверанс към българите, които живеят и учат в чужбина. Особено като се има предвид колко дълго и упорито им беше отказван отделен изборен район "Чужбина", и се измисляха какви ли не пречки, за да се затрудни възможността им да изразят свободната си воля и да упражнят конституционното си право.

Не че и сега ще се направят кардинални промени. По всичко изглежда, че управляващите са

склонни на някакви отстъпки

за вота с машини, но не и за дистанционното гласуване от компютър. Освен липсата на достатъчно гаранции срещу евентуални хакерски атаки, другото оправдание е, че нямало да стигне времето за подготовка от технологична гледна точка. И ако за машинното гласуване има разногласия между управляващи и опозиция и то подлежи на дебати, то за електронното сякаш е постигнат консенсус да го няма. На практика то най-много застрашава партиите, които вече са се компрометирали.

Разбира се, Дончев не обели и дума защо толкова месеци не е направено нищичко по въпроса. Най-вероятно "големите началници" са се надявали в последния момент отново да предприемат промени в Изборния кодекс и пак да финтират избирателите.

Че машинно гласуване няма да има каза и премиерът Борисов в началото на протестите, някъде между изброяването на успехите на правителството си. През февруари пък бе на съвсем друго мнение. Пак ни в клин, ни в ръкав на едно заседание на Министерския съвет изведнъж се обяви за машинното гласуване и то се превърна в правителствено решение за следващите парламентарни избори. Пари за закупуването на машини обаче, които не ядат кебапчета и не взимат по 50 лева, не бяха заложени при приемането на бюджета за тази година.

"Ние сме „за” машинното гласуване - посочи Борисов на заседанието на кабинета на 12 февруари.- Ние сме длъжни да изпълним това, което пише в Изборния кодекс. Днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Предлагам да се приеме точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем".

От своя страна вицепремиерът Дончев обясни, че

вече се работело по въпроса

и на следващите парламентарни избори всяка избирателна секция щяла да бъде снабдена с машина за гласуване. Той изчисли също така, че ще са необходими 15 000 машини, за да има и резервни. Трябвало обаче да се вземе решение кой от трите типа да бъде използван. "За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи - машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия", коментира Дончев.

Естествено волята на министър-председателя беше подета без забавяне и от парламентарната група на ГЕРБ. "Всички искаха да има машинно гласуване – премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим", веднага се отзова шефката на правната парламентарна комисия Анна Александрова. Тя припомни, че вече е създадена работна група от по трима представители от всички политически сили, която трябва да подготви промени в изборното законодателство и която вече е започнала своята дейност. Предстояло да се приеме начинът, по който ще бъде гласувано с машини, сертифицирането им и къде ще бъдат съхранявани от избори до избори.

Две седмици след това паметно правителствено заседание, на което премиерът Борисов се обяви за първи апологет на машинното гласуване,

не беше направено абсолютно нищо.

Работната група зацикли още в самото начало без да е постигнала консенсус за каквото и да било. Дори за изчистването на избирателните списъци от "мъртви души", въпреки че списъкът, изготвен от ГРАО, се разминава с около милион души с данните на Националния статистически институт за живеещите в България.

От БСП тогава направо заявиха, че работната група е абсолютен фарс и създаването й, както и решението на правителството, явно са само трикове за печелене на време. Съпротивата на най-голямата парламентарна група срещу машинното гласуване била огромна.

После дойде пандемията от коронавирус, извънредното положение, извънредната епидемиологична обстановка и всичко в държавата замря. Но избухналите протести я събудиха. И машинното гласуване пак беше поставено на масата. Сега от упоритостта и непримиримостта на протестиращите зависи дали ще принудят управниците да се откажат от глуповатите си номера и да направят конкретни за въвеждане не само на машинното, но и на електронното дистанционно гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във