Банкеръ Weekly

Общество и политика

Машинно гласуване само за проба

След продължителни вътрешнопартийни консултации и две нагледни демонстрации на апарати и софтуер в Народното събрание управляващите накрая решиха: машинно гласуване на следващите избори няма да има. Наличните технологии ще се тестват експериментално в няколко различни общини, и то само ако гласоподавателят пожелае да ги пробва. Вотът ще се отчита по познатия начин с хартиени бюлетини и с всички съществуващи възможности за манипулация на крайните резултати.


До неформалното решение се стигна, след като народните представители от ДПС и БСП се заеха да изглаждат текстовете в подготвения от левицата проект на нов Изборен кодекс, за да внесат в парламента общ документ за обсъждане. Още преди две седмици управляващите партии трябваше да постигнат разбирателство за преференциалния вот, интегралната бюлетина, активната регистрация и професионалната изборна администрация. Разговорите обаче заседнаха още в самото начало около текстовете за машинното гласуване, а позициите така и не се сближиха. Очаквахме преговори - заменяме един текст за друг, но БСП не отстъпва. Не виждаме защо да отстъпваме и ние, запънаха се още тогава депутатите от ДПС и разкритикуваха по-голямата част от предложенията на социалистите.


Основното опасение и на двете партии е, че новата система за гласуване е твърде сложна и ще затрудни избирателите в по-малките населени места, най-вече в селата. Не само от левицата, но и от ДПС се страхуват, че ще загубят гласове заради некомпетентността на електората. Ако ще се възприема такъв начин на вот, то задължително трябва да имаме копчета, а не тъч-скрийн или каквото и да е свързано с компютър, убедени са депутатите от Коалиция за България, които лично се запознаха с две различни системи за машинно гласуване. И макар демонстрациите нагледно да илюстрираха, че действията са елементарни, законотворците не посмяха да подложат избирателите си на подобно изпитание. Накрая изневериха на първоначалното си намерение да въведат машинното гласуване на предстоящия вот успоредно с пускането на бюлетина (с идеята тя постепенно да изчезне)и за по-сигурно заложиха на експериментите.


На европейските избори през 2014 г. ще има между 100 и 500 машини за гласуване, а този тип вот ще бъде експеримент в различни по големина населени места в България. За следващите парламентарни избори не е ясно дали машинното гласуване ще бъде въведено в цялата страна, или ще е само на отделни места, отново под формата на експеримент, обяви през седмицата заместник-председателят на парламента Мая Манолова по време на презентация на техника и софтуер за гласуване в Народното събрание. Идеята е машините да бъдат разположени в по-рискови региони с преобладаващо ромско или възрастно население, за да се провери до каква степен хората без компютърна (и дори езикова)грамотност ще се справят с новата модерна система. В момента се умува дали в тъмните стаички за гласуване да се разположат подобни на таблет устройства със сензорен екран, или да се заложи на по-традиционните варианти с копчета. И в двата случая гласоподавателят, първо, ще избира номерът на предпочетената от него партия, а след това ще може да посочи и своите фаворити в партийната листа. След гласуването машината ще отпечатва хартиена бюлетина, която ще се пуска в специална урна, а в края на изборния ден секционната комисия ще сравнява броя на тези бюлетини с данните от електронното устройство. Съществува и допълнителен вариант, при който машината ще издава разписка, която избирателят ще взима със себе си като гаранция за коректно отразената му воля.


По първоначални данни инсталирането на всяко от устройствата ще струва около 1000 лв., което означава, че експерименталното машинно гласуване ще глътне между 100 хил. лв. и половин милион. Ако правителството реши да оборудва повече избирателни секции, производителите обещават допълнителни отстъпки, но властта трябва да си избере конкретна система. На този етап депутатите са се запознали с продуктите на две компании - българската Ciela Norma (Сиела Норма АД)и испанската Scytl. Първата предлага комбинирано решение с електронно устройство и програма към него, а втората е разработила специализиран софтуер за гласуване, който може да се инсталира на всякакъв тип машини. По думите на Мая Манолова, след като колегите й се спрат на конкретен вариант, Централната избирателна комисия или Министерският съвет ще обявят конкурс за избор на доставчик. Единственият проблем е, че нито една от системите не е тествана в реални условия и евентуалният провал на експерименталното машинно гласуване ще е изцяло за сметка на държавния бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във