Банкеръ Daily

Общество и политика

Машинният вот няма да спре манипулациите, ще добави нови трикове според проф. Калинов

Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше да бъде извършена и без решението на Народното събрание, защото и в сега действащия Изборен кодекс има едно изречение, в което пише, че при невъзможност да се гласува машинно - ще се гласува с бюлетини. Това е някакво отклоняване на вниманието, което се случва двустранно – и от страна на управляващите, и от протестиращите, които не схващат, че са паднали в едно капанче“. Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, специалист по избори и бивш член на ЦИК.

По думите му наличието на два равнопоставени инструмента за гласуване ще усложни процеса. „Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин. Никаква друга разлика няма. Те пак ще се броят от комисия. Това е спор, който е безполезен. Нещата на следващите парламентарни избори ще бъдат доста сериозно объркани. Очакванията, че недействителните гласове при машини ще намалеят, са несъстоятелни“, смята той.

Проф. Калинов допълни, че трябва да се измени цялостната концепция за изработване на изборните правила. "Трябва да се помисли схема депутатите да не могат да определят правилата, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група експерти, той да бъде приет на национален референдум, след което Народното събрание по задължение да го одобри. Това е трудно за осъществяване, осъзнавам, но е единственият начин да поставим нещата в контролирана рамка“, посочи експертът.

Проф. Калинов определи като „неуравновесен ход“ реалната възможност Александър Андреев (в момента говорител на ЦИК) да оглави ЦИК. Той е единствен кандидат за поста. По думите на експерта Андреев е в конфликт на интереси.

Специалистът по избори очаква манипулиран вот, защото „политиците се научиха на много трикове и нито ще отпадне купуването на гласове, нито ще отпадне контролираният вот“. „Нищо от тези недъзи, за които говорим от години, няма да отпадне. Вероятно във връзка с машинното гласуване ще се добавят и нови трикове“, изтъкна проф. Калинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във