Банкеръ Daily

Общество и политика

Машините за гласуване се пазят от жандармерия

Марияна Николова

Не участвам в листи, занимавам се с организацията на изборите и с туризма, който пострада най-много от кризата, коментира вицепремиерът Мариана Николова в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Не се страхувам от афера тип "Костинброд" и ще бъда безкомпромисна за спазването на правилата на изборите. Изборите са в класните стаи на училищата, където има големи прозорци и ще има проветряване. Всички противоепидемични правила ще бъдат спазени - ще има дезинфектанти, машините и помещенията ще се почистват редовно, ще има контрол от РЗИ в деня на вота. Ще се дават маски на карантинираните, които ще пускат бюлетина в мобилната урна", обясни Николова.

"Машините за гласуване вече се сертифицират. Сега са в митнически склад на летището и се охраняват от жандармерията. Няма как да бъдат манипулирани", каза още Николова.

Миналата седмица Веселин Тодоров, управител на Сиела Норма - фирмата която спечели обществената поръчка за доставката на машините, обучението и логистиката, обяви, че както хардурено, така и софтуерно,  функционално и от гледна точка на киберсигурност, ще има достатъчно време да бъдат подготвени за изборите.

Към средата на март те ще бъдат одитирани и следва да бъдат одобрени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във