Банкеръ Daily

Росица Матева:

Машините ще спират, ако 5 минути няма опит за гласуване

Няма да могат да гласуват избирателите, които нямат промяна в регистрацията. Последният срок е събота. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Хората, които на 11 юли са на почивка в България, няма да могат да гласуват, но ако са близо до граница могат да отидат до секцията в чужбина и да подадат своя глас там.

Машината, ако 5 минути не се прави действие за гласуване, спира. Така ЦИК ще предотвратят саботаж на изборите.

"Ако изтече времето за гласуване, да се приложи вот с бюлетина", искат от Комисията, като Матева подчерта, че това е законова възможност.

Очакваме проблеми на изборите, каза още Матева. Вчера такова предупреждение отправи и другият говорител на ЦИК Цветозар Томов, което предизвика спорове между членовете на комисията на заседанието след брифинга.   

В решение 312-НС на Централната избирателна комисия е посочен начинът за изпращане на машините за гласуване в секциите извън страната. Решението е публикувано на сайта на ЦИК и на страницата на БТА.

Машините ще бъдат изпратени в чужбина като представители на Министерството на външните работи оформят пратката като дипломатическо карго до съответните дипломатически и консулски представителства. Те ги доставят до съответните избирателни секции с машинно гласуване.

Всяко специализирано устройство за машинно гласуване се транспортира, поставено в пломбиран транспортен куфар.

Предаването им се извършва с приемо-предавателен протокол, в който се посочват съответните номера, включително номер на пломбата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във