Банкеръ Daily

Общество и политика

Машините фантоми обслужват нечий страх от загуба

S 250 7b8e4afa 9cd0 4c17 8e3c 71ff9b854416

Отново един уплашен човек се опитва да превърне личните си страхове в обществен проблем. Уплашен от симптомите на бъдещия провал и ядосан от поредните разкрития за прикривани през годините измами, лидерът на една партия прегърна световната конспирация и я пусна за предизборна употреба. В първия епизод гледахме за ваксините с изтекъл срок на годност, във втория се наслаждавахме на безразборно извиращите машини за гласуване, а в третия - на мистериозно появилите се от нищото флашки и карти.

 

У нас нещата често излизат от релси, а хаосът се оказва любим похват за рекламиране на една или друга партия като единствен гарант на реда. Най-напред ГЕРБ би тъпана за "случайно откритите" 228 машини за гласуване, внесени в България покрай поръчаните от ЦИК редовни 1600 машини.

На мероприятието пред склада, където нелегално техника старателно била омешана със законната "такава", бяха докарани и медии, защото не си заслужаваше бъдещите манипулации в стил "Костинбродската афера" да бъдат принизени до фейсбук сериала "Един мъж, един джип, един смарт телефон".

Няколко дни по-късно угриженият за бъдещето на нацията лидер и сервира още 150 машини, изневиделица цъфнали в някакъв  склад до летище София. И предвидливо ни предупреди, че като нищо "ония" отново ще излязат с номера, че това били резервни части или мостри за Грузия.

Вносителят на устройствата "Сиела Норма" съобщи че 228-те машини са собственост на производителя "Смартматик" и ще се ползват за демонстрации в Армения и Грузия. Странно откъде ГЕРБ знаеше какъв ще бъде отговорът. Още по-странно обаче бе, че Централната избирателна комисия задържа въпросните машини, вместо да позволи транспортирането им до така обявената крайна дестинация.

За да защити името и интересите си, "Сиела Норма" сезира прокуратурата за неправомерното задържане на "наднормените" устройствата. Беше подадена и жалба до съда - заради финансовите загуби, които фирмата е започнала да инкасира. В крайна сметка 228-те устройства бяха прибрани в специално осигурени контейнери и отделени за разделно съхранение, далеч от машините на ЦИК.

Тъкмо страстите взеха да се успокояват и хоп - откъм прокуратурата щедро лиснаха бензин върху тлеещата жарава. От държавното обвинение съобщиха, че при тях е постъпил сигнал от вносителя на устройствата, а дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е информация от ЦИК, връчени са писма и на Главна Дирекция „Жандармерия“, която охранява склада с държавните машини.

В съобщението си до медиите, хората на Иван Гешев заявяват, че в сигнала до тях става дума за „неправомерни действия от страна на служители на МВР".

В контрасъобщението до медиите, хората на Бойко Рашков категорично отричат сигнала на "Сиела Норма" да пише такива неща. "Има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напусне района на склада. Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", посочват от силовото министерство.

В разгара на скандала никой не обърна сериозно внимание на един изключително любопитен факт: бившият премиер Бойко Борисов изрецитира в публичното пространство един сигнал от ЦИК до ДАНС, с който странно как една политическа партия се е сдобила предварително.

"Другите 150 машини са за гаранционно обслужване на устройствата за вота", обясни директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. В страната били докарани допълнително 400 машини - или за резервни части, или за подмяна на цели устройства, защото така е по-евтино и по-сигурно. Според Тодоров, тези машини не могат да бъдат използвани за манипулиране на вота, защото не са настроени, нямат софтуер и няма как да им бъде качен софтуер.

Оттук нататък кашата стана изумителна.

Откъм ЦИК се обадиха, че са научили последни за тези 150 машини, а това никак не е редно. 

Веселин Тодоров заговори, че без разрешението на ЦИК първите 228 устройства няма да се използват на 14 ноември, но по-късно "уточни", че те също били внесени за резервни части...

А накрая думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото имало 600 допълнителни смарт карти за гласуване, с които се подготвя още по-голяма измама.

В типично негов стил, той хвърли бомбата и млъкна, оставайки шашардисания данъкоплатец сам да гадае кой и как иска да го сготви: за да сработи схемата, тези 600 карти трябва да са настроени по специален начин. Всяка машина може да работи само пет смарт карти - две за комисията и три за избирателите. Извън тези пет пластики, който колкото и карти да пъха  в "съответната" машина, нищо няма да се случи.

За да е световната конспирация още по-нелепа, стана ясно, че 378-те допълнителни устройства нямат смарт карти, а ЦИК и "Сиела Норма" не са поръчвали 600 допълнителни "бели пластики", както ги нарече Борисов.

Но... не би! Откъм централата на ГЕРБ се разнесе истински залп от крьорфишеци: за манипулиране на изборите били приготвени 16 000 флашки, докарани от Тайван в 28 кашона. Имало и префактуриране, защото в българската търговска мрежа те стрували по 8-10 лв. за 8 гигабайта, а "тия" били осчетоводени по 44 лв. на бройка.

А накрая, за да изглежда всичко като сюжет на холивудски трилър с неочакван край, в публичното пространство изплува информация за още 199 машини за гласуване с неясно предназначение. Те пък били открити в склад на "Сиела Норма" в бившето Висше транспортно училище "Тодор Каблешков".

Директорът на фирмата Веселин Тодоров опроверга тази новина. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи информацията на "Сиела Норма" като противоречива. А правосъдният министър Иван Демерджиев заподозря, че с появата на допълнителните "някой" цели дискредитиране на изборите.

Накрая силовият вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков "изпрати всички в ъгъла на наказаните" и разпореди на службите спешна проверка, която да изясни в детайли проблема с въпросните устройства и да затвори темата веднъж завинаги. 

Дали ще му стигне времето, за да огласи резултатите от тази проверка, зависи от парламентарния вот на 14 ноември.

Дали ще му стигне куражът да разнищи докрай тази история - съмнително е. Поради една адски семпла причина: машините, смарт картите, пластиките и флашките са внос, но никой досега не си е направил труда да привика шефа на Агенция "Митници" и да го накара да каже кои са вносителите и кога какво за обмитили.

Същата работа е и с НАП - всеки внос е съпроводен с плащане на ДДС, но никой не пита имали такива документи в приходната агенция и какво гласят.

Кръгът наистина е омагьосан. Според съвременната теория и практика на дигиталното общуване, когато една конспиративна теория бъде повтаряна и раздувана многократно, на всички им става ясно, че това е лъжа. Според Паул Йозев Гьобел - министър на информацията в нацистка Германия обаче - една лъжа, повторена сто пъти, става истина!

Ами сега?

Facebook logo
Бъдете с нас и във