Банкеръ Daily

Общество и политика

Мартин Димитров: Борисов иска да успокои ресторантьорите, които готвеха протест

"Целта на мярката, предложена от правителството, е да се отложат проблемите във времето. Планираше се протест на ресторантьорите. Нищо повече, нищо по-малко - управляващите целят те да бъдат успокоени и проблемите да бъдат отдалечени във времето". Това каза пред БНР икономистът Мартин Димитров, бивш депутат от Реформаторския блок във връзка с предложението ДДС за ресторантите да стане 9%.

"Едно е да има протести, когато икономиката се развива прилично, друго е, когато има спад на икономиката, има безработни и фалиращи фирми", обясни икономистът и добави, че в настоящите условия властта се притеснява от протести, защото могат "да запалят чергата".

Димитров коментира, че вече обществото е влязло в дебат кой сектор е по-важен от другия. Затова той предложи да има намаление на общата ставка на ДДС за всички стоки, което много може да помогне за развитие на икономиката.

"Дори да бъде редуциран ДДС за сектор ресторантьорство, останалите проблеми ще продължат да съществуват. Много хора ще продължат да не ходят на ресторант, докато ситуацията с Covid-19 не е решена. Намалението на ставката по ДДС няма да доведе до пропорционално намаление на крайната цена, а ефектът ще бъде разпределен между потребителите и бизнеса", обясни той. По думите му е несериозно да се очаква бум на потреблението след една такава мярка.

Според Мартин Димитров премиерът Бойко Борисов е допуснал сериозна грешка, защото е отворил вратата за още искания. "С какво основание ще откаже на театрите, които също бяха затворени по време на извънредното положение?", коментира икономистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във