Банкеръ Daily

Общество и политика

Мартин Димитров: Азерският газ е в пъти по-евтин от руския

Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин. Евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор. Той е в пъти по-евтин от руския, защото зависи от петролния компонент. А служебният кабинет тръгна директно към Москва. Това коментира Мартин Димитров пред NOVA.

Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ. "Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти на много високо ниво, за да се договарят капацитети. При такива ситуации се разговаря на ниво премиери и щяха да осигурят слотове за разтоварване", сподели той.

Според него имаме конкретна причина за поскъпване на горивата - целенасочената руска политика към ограничаване на доставките. "Няма фиксирана цена на газа. Тя зависи от текущата борсова спот цена. Русия нарочно ограничава доставките и цената постоянно расте. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера, защото тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава отвъд Океана", подчерта Димитров.

По думите му Москва е поискала едностранно плащане в рубли, но служебният кабинет сега може да постави България в трудно положение при евентуален арбитраж. "Ако сега се приеме плащане в рубли, ще се прескочат евросанкциите и ЕС може да отговори с мерки към нас. При арбитраж не можем да имаме претенции в компенсации, ако вече решим да приемем плащане в рубли", посочи той. Мнението му е, че намаляването на потреблението на газ може да се случи чрез две тарифи на парното и плавно преминаване към други горива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във