Банкеръ Daily

Общество и политика

Марош Шефчович е първият кандидат на ПЕС за председател на Еврокомисията

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (Словакия) обяви днес готовността си да бъде кандидат за следващ председател на институцията, предаде БТА.

Шефчович ще участва във вътрешната надпревара в Партията на европейските социалисти (ПЕС). Окончателното решение кого ще издигне ПЕС за председател на ЕК се очаква да бъде взето през декември. 

Марош Шефчович е словашки и европейски политик. От 10 февруари 2010 г. е заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар по междуинституционалните отношения и администрацията. Бил е също изпълняващ длъжността европейски комисар по здравеопазването и потребителската политика (16 октомври - 28 ноември 2012), както и европейски комисар по образованието, обучението, културата и младежта (1 октомври 2009 - 10 февруари 2010).

Бил е съветник на чехословашкия заместник министър на външните работи, работи като 3-ти секретар и консул в посолството на Чехословакия в Хараре, Зимбабве(1991-1992), а след това - 2-ри секретар и заместник-ръководител на мисията в посолството на Словакия в Отава, Канада (1992). От 1995 г. в Министерството на външните работи на Словакия работи по отношенията с Европейския съюз и НАТО. През 1998 г. става началник на кабинета на министъра на външните работи, после е назначен за посланик в Тел Авив, Израел (1999).

Става постоянен представител на Словакия в Евросъюза през 2004 г. На 1 октомври 2009 г. заменя Ян Фигел (Комисия Барозо I) като еврокомисар (от Словакия) по образованието, обучението, културата и младежта. В Комисия Барозо II заема постовете заместник-председател на ЕК и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрацията, както и временно еврокомисар по здравеопазването и потребителската политика (2012). В комисията Юнкер е заместник-председател и комисар по енергийния съюз.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във