Банкеръ Daily

Общество и политика

"Маркет линкс": Шест партии влизат в парламента

Шест партии прескачат прага за влизане в следващото Народно събрание. Това показват резултатите от новото национално проучване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. То е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 – 23 септември по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Първи са ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите – "Продължаваме промяната" (16,9%), е повече от 6 пункта. Следват ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. "Възраждане" е на 5-а позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е "Демократична България" с резултат 7,8%. Това са процентите сред заявилите, че ще гласуват. Спрямо всички, участвали в анкетата, подредбата, както и приблизителната разлика между първите две формации, се запазват почти без промяна.

Според изследването под 4-процентната бариера остават "Има такъв народ" на Слави Трифонов – с 3,9%, "Български възход" на Стефан Янев – с 2,5% и "Изправи се България" на Мая Манолова – също с  2,5%. Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% пък категорично няма да участват във вота.

"Аз понастоящем, наблюдавайки динамиката на развитие, не бих изключил вероятността от 9-партиен парламент. Тези партии са твърде близо до границата и това е в рамките на статистическите отклонения. Липсва в обществото желание за търсене на промяна в системния модел на управление", счита социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков. "50% от анкетираните са заявили готовност да гласуват на предсрочния вот, но реално може да се очаква около избирателната активност през ноември или юли", прогнозира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във