Банкеръ Daily

Общество и политика

"Маркет линкс": ГЕРБ са първи, президентът - ясен на втори тур

Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя, сочи проучване на „Маркет линкс“. Изследването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено е сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 2–7 ноември по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

"За парламентарния вот ГЕРБ-СДС се очертава като категоричен победител, имаме известно възстановяване на ГЕРБ, а резултатът може да се измени с плюс-минус процент и половина, но много нагоре няма накъде. Може би са постигнали максимални проценти", обясни социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Според него при „Продължаваме промяната“ има отражение казусът с гражданството на Кирил Петков, но се очаква и да има промяна на резултата с два-три процента нагоре или надолу при вота в неделя. При тях се оформя и партийно ядро, добави социологът. При левицата, според Живков, няма значителна промяна на резултата от юли, а ДПС имат ръст вероятно заради кандидатурата за президент на Мустафа Карадайъ.

 

Влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са променени при президентския вот. "Тук може да се направи връзката с динамиката на низходящия тренд, макар и не много силно изразен в подкрепата за президента Радев", каза Живков. Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур. "Пряката връзка с мерките се осъществява с президента, а не със служебния кабинет. Негативна кампания срещу президента от други опоненти също играе роля", става ясно от изследването.

Румен Радев събира подкрепа от 46,7%. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25,6%. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ е трети - с 10,3%. Лозан Панов има подкрепа на 7,7%. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има 2,6 на сто от гласуващите. А певицата Луна Йорданова е шеста по резултат - с около 1,3 процента.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във