Банкеръ Daily

Общество и политика

Марио Драги подаде оставка

Марио Драги

Премиерът на Италия Марио Драги е подал своята оставка на президента на републиката Серджо Матарела. Държавният глава е натоварил правителството да продължи да изпълнява своите текущи задължения, докато се вземе решение, какво да се прави.

Това се случва след като ключови коалиционни партньори бойкотираха вота на доверие на правителството на Драги в парламента. А това пък е сигнал и за вероятни предсрочни избори на Апенините и за нов период на несигурност за Италия и Европа в този критичен момент, отбелязва Асошиейтед прес. 

Изпълнението на "текущите задължения" означава, че правителството не разполага с пълните пълномощия за управление на страната. Това ще продължи до формирането на новото правителство след обявяването на резултатите от парламентарните избори, които ще трябва да се проведат предсрочно. Президентът на страната е длъжен да разпусне парламента и да обяви дата за провеждане на изборите.

В изявлението на италианското президентство не е уточнено дали Матарела ще разпусне парламента, или дали ще свика предсрочни избори.

Правителството на Драги е резултат от формираната широка коалиция на "националното единство" след поредната правителствена криза и паденето в началото на 2021 година кабинет на Джузепе Конте, който сега оглавява Движение "5 звезди". Министерските портфейли бяха разпределени между представителите на всички партии, които обявиха подкрепата си за кабинета на Марио Драги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във