Банкеръ Daily

Общество и политика

Марияна Николова с нови мерки срещу демографската криза

Вицепремиерът Марияна Николова работи върху нови мерки за справяне с демографската криза. "Структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници”, заяви вицепремиерът по демографската и икономическа политика пред Нова тв.

По думите ѝ вече са проведени разговори с лекари, които са поставили и конкретни проблеми. Николова подчерта, че демографската политика не е проблем само на България, но и на целия Европейски съюз.

В тази връзка като добър пример за икономическа и демографска политика, вицепремиерът отбеляза Унгария. "Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измерими, съобразно възможностите на държавата", изтъкна Николова. Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни помощници. По думите ѝ детските градини трябва да бъдат безплатни поне до 5 години на детето, както и храноденът на детето в училище.

Вицепремиерът подчерта, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. "В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри", посочи тя. Николова допълни, че се надява след 15 юли вече да има готови мерки, които да предложат за справяне с демографската криза.

По повод изплатените обезщетения от 10 лв. на три от семействата на загинали при катастрофата край Своге тя заяви, че категорично не е съгласна с позицията на застрахователя и при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. Николова е на мнение, че при евентуален съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите.

Вицепремиерът коментира и новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски и го определи като изключително деен човек. "Той ще бъде човек на действието, не на приказките", завърши Николова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във