Банкеръ Daily

Общество и политика

Марияна Николова: ОАЕ са важен и перспективен партньор на България

Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България сред страните от района на Залива. Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова на среща с министъра на икономиката на ОАЕ Султан Ал Мансури в Дубай.

По време на разговорите Николова изрази надежда, че двустранното сътрудничество ще продължи да се развива с нарастващи темпове. Вицепремиерът подчерта, че приоритет в отношенията ни е привличането на инвестиции от ОАЕ в България, включително чрез създаването на смесени предприятия и други форми за засилване на двустранната инвестиционната активност. "Считаме, че съществува голям потенциал за задълбочаване на отношенията, особено в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство“, изтъкна тя. Двете страни се договориха първата сесия на Смесената икономическа комисия да се проведе преди "Експо Дубай 2020", който ще започне на 20 октомври.

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката. В тази връзка министър Ал Мансури изрази желание за подписване на меморандум за сътрудничество, посветен на малките и средни предприятия. Специално внимание беше обърнато също така на потенциала за сътрудничество в сферите на иновациите и авиацията. В срещата участва и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

По-късно заместник министър-председателят присъства на откриването на 25-ото издание на международно изложение GULFOOD 2020 - най-големият, специализиран в хранително-вкусовата промишленост панаир в региона на Персийския залив. Николова посети националния ни щанд и се запозна с продукцията на всички 21 български фирми, участващи в изложението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във