Банкеръ Daily

Общество и политика

Марияна Николова: Килимите ни са достойни за културното наследство на Европа

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети цеха за ръчно тъкани килими в Костандово, община Ракитово. Продукцията на семейното предприятие е позната на многобройни ВИП-клиенти и културни институции от Европа, САЩ и Азия, изтъкват от Министерството на туризма.

Николова била силно впечатлена от майсторството на тъкачките и е поела ангажимент този труден занаят да бъде популяризиран и през Министерството на туризма, така че да стане част от програмите за културно-историческите турове в страната.

Сред редовните клиенти на българската фирма, освен британската кралска фамилия, са и много от най-емблематичните музеи в света и кралски семейства в Европа.
Над 200 замъка в Англия са обзаведени с килими от Костандово, станало ясно по време на разговорите.

Преди няколко дни цехът е изпратил две пътеки, произведени по поръчка на музея „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Стаята на кайзера в прочутия виенски музей “Албертина” също е обзаведена с вълнен килим от Костандово. Вече е готов и килим, изтъкан за двореца ”Версай”. Емблематичната Банк ъф Ингланд също е собственик на килим, произведен по тяхна заявка, се казва съобщението на ведомството.

Уникалните произведения имат качества да станат част от културното наследство на Европа, подчертава вицепремиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във