Банкеръ Daily

Общество и политика

Марияна Николова: И през сезон 2021 ще разчитаме на българите

През сезон 2021 ще разчитаме на българите, предвид очакванията за нови възможни ограничения. През годините вътрешният пазар беше подценяван, но сега се вижда, че той има голям потенциал. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представители на местната власт и туристическият бизнес във Велико Търново. 

Николова съобщи, че този месец ще започне работа консултативен съвет под нейното ръководство, който ще разработи екшън план с конкретни дейности за подготовка на следващата година. Вицепремиерът уточни, че в него ще има представители, както на бранша и научната общност, така и на Националното сдружение на общините в Република България.

Всяка година туризмът в община Велико Търново отбелязваше ръст между 11 и 16 на сто, съобщи кмета на града Даниел Панов. И коментира, че към момента не могат да се дават прогнози предвид ситуацията, но трябва да запазим всичко градено с години. "Кризата нанесе щети върху всички, но аз съм оптимист и вярвам, че следващата година няма да е така", допълни още Панов. 

Данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) показват, че от началото на годината до 30 август в област Велико Търново са пренощували над 74 хил. туристи, съобщи министър Николова. Основната част от тях над 50 хил. са отседнали в община Велико Търново, близо 17 хил. в община Елена, а около 7 хил. в останалите общини в областта.

Тема на разговорите бе рекламата на туризма на местно и национално ниво. Кметът на Търново информира, че има подготвен клип за популяризиране на уикендтурзма в региона, а вицепремиерът апелира той да бъде предоставен и на Министерството на туризма, за да бъде включен в институционалните онлайн канали и популяризиран в социалните мрежи.

Министърът припомни и за инициативата с екскурзоводите за изготвяне на три минутни клипове, на малко известни обекти, в които те разказват за тях и се излъчват като послания в социалните мрежи.

Представителите на сектора поставиха въпрос за насърчаване на професионалното обучение в туризма и инвестиции в квалификация на работещите в бранша. Според тях това ще допринесе за повишаване на общото качество на услугите в отрасъла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във