Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел: За новата Европейска комисия няма граждани втора категория

С предизвикателствата можем да се справим само, ако дадем единен отговор. Това е българското виждане за силата на Европейския съюз и в Европейския парламент отново беше повторено от председателя Жан-Клод Юнкер – само обединени можем да отговорим на многобройните кризи и предизвикателства. Това каза пред Би Ти Ви българският еврокомисар Мария Габриел, която след броени часове ще положи клетва и ще отговаря за дигитализацията.

"Тайната на стратегията на Жан-Клод Юнкер е новото в тази комисия – това е политическа комисия. За всички е ясно, че критериите са изпълнени. Вече 3 години председателят Юнкер не е променил своята позиция. Необходимо е обаче много ясно политически, като знак, да се покаже, че всъщност забавянето на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички", обясни Габриел.

Според нея няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнение критериите.

"Председателят каза ясно – „Не", на втора категория граждани, „не”, на втора категория работници, „не”, на втора категория храни", каза още тя.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова България и Румъния бързо да бъдат приети в шенгенското пространство. В годишната си реч пред Европейския парламент за състоянието на Европейския съюз Юнкер директно засегна България и по още една линия. Той предложи създаването на специален присъединителен инструмент за еврозоната, за да се подпомогнат страните да изпълнят критериите за приемането в нея. Освен това подчерта, че страните трябва да бъдат насърчени да се присъединят към банковия съюз максимално бързо, "за да се намалят рисковете за банковите системи на някои страни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във