Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел създава общ механизъм в ЕС при кибератаки

ЕС ще бъде създаден общ европейски механизъм за координация при кибератаки. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която е лектор на провеждащия се Десети летен университет на младежката структура на ГЕРБ.

"Налице е невероятно увеличение на кибератаките. Над 300 процента са били кибератаките през 2016 спрямо 2015 г., над 200 000 са атаките всеки ден. Това, което ние можем да предложим, е общ европейски механизъм за координация в случай на атака, защото виждате, че това, което е атакувано, са нашите обществени блага.Само след две-три седмици ще представим законодателен проектопакет, в който ще създадем общоевропейски механизъм за в случай на евентуална атака.“, обясни Габриел.

Тя, подчерта, че европейските граждани трябва да знаят, че общността разполага с такъв механизъм.

Мария Габриел каза също, че е важно също да бъде създадена система за сертифициране на продуктите.

„Когато знаем, че само след няколко години ще имаме над 20 милиарда конектнати продукта - от смартфоните до лаптопите, атаките няма да спрат. Трябва да имаме минимална система на доброволни начала, но която да позволява на потребителите да знаят - купувайки си един продукт, че той им сертифициращо удостоверение на ниво ЕС, че този продукт има своите изисквания за сигурност", заяви евродепутатът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във