Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел също е кандидат за еврокомисар, твърди журналист от "Еуроактив"

Ново пет. Най-строго критата тайна е вероятната кандидатурата на евродепутатката Мария Габриел за еврокомисар. Това написа журналистът от "Еуроактив" Георги Готев на страницата си във Фейсбук.

"От ЕНП яко действали, действал и мъжът й, който е работил за тях. Илияна Цанова от ЕФСИ и Илиана Иванова от Европейската сметна палата се били отказали, били доволни от сегашната си работа. Кунева не се била отказала", коментира Готев. 

Съпругът на Мария Габриел - Франсоа Габриел, е политически съветник на Жозеф Дол. Самият Дол е кум на семейство Габриел.

По-рано престижното издание "Политико" написа, че най-вероятните кандидати за еврокомисарския пост са министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова. Други две реални възможности са заместник управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във