Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел ще положи изпит пред ЕП на 30 септември

Еврокомисарят Мария Габриел, предложена за нов мандат, ще бъде изслушана в Европейския парламент на 30 септември. Това предвижда график, оповестен днес официално от Европарламента.

Габриел, която е предложена да отговаря за младежта и иновациите, ще бъде изслушана от евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време. Новата Еврокомисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента преминат успешно.

„Иновации и младеж“ и е ресорът, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Еврокомисия. Тя ще отговаря и за образованието, спорта и културата. Оказа се, че ресорът на Габриел е с над 100 млрд.евро бюджет.

 

Програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“, „Творческа Европа“ са една малка част от задълженията, с които е натоварена Мария Неделчева-Габриел. Бюджетът на „Еразъм+“ до 2020 г. е 14,7 млрд. евро. Програма „Хоризонт Европа“ е най-амбициозната до момента за научни изследвания и иновации. Предложението на ЕК е за периода 2021—2027 г. програмата да е с бюджет 100 милиарда евро. В него се включва 97,6 милиарда евро по линия на програмата „Хоризонт Европа“ (от които 3,5 милиарда евро ще бъдат разпределени за фонда InvestEU), а 2,4 милиарда евро — за програмата на Евратом за изследвания и обучение. 1 милиард и 460 милиона евро е бюджетът на програмата „Творческа Европа“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във