Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел ще бъде предложена за български еврокомисар

Очаква се евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел да е следващият български еврокомисар с ресор "Дигитализация". Окончателното решение трябва да бъде взето на утрешното, първо заседание на кабинета "Борисов 3".

България е без еврокомисар от началото на годината, след като заместник-председателят на комисията "Юнкер" Кристалина Георгиева се завърна като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. в Световната банка.

Утре ще знаем името на българския еврокомисар, увери по-рано министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Вицепремиерът Томислав Дончев също коментира темата пред БНР и каза, че "следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции". Мария Габриел отговаря на всички тези условия.

 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва Българска и френска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 г.  

Евродепутат от ЕНП /ГЕРБ/ е от 2009 г.

От 2012 г. е омъжена за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във