Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел: Сега е моментът Европа да инвестира в дигиталното образование

Сега е моментът Европа да инвестира в дигиталното образование и в дигиталните технологии. Това българският еврокомисар и кандидат за евродепутат от ГЕРБ заяви Мария Габриел на редовната среща на Асоциацията на европейските издатели на учебници /EEPG/ в София. В нея участват 25 представители на издателства от 12 европейски държави, съобщиха от издателство "Просвета".

"За първи път в историята на технологичната революция Европа не бе водеща сила и изоставаше много от САЩ и Китай, но през последните пет години успяхме да скъсим дистанцията и дори да излезем напред с мерките за защита на личните данни и с авторското право. Уверена съм, че с новите правила за авторското право Европа отново ще даде пример на останалия свят. Надявам се с новата програма "Дигитална Европа" и с отпуснатите за нея 9 милиарда евро да се изравним с конкурентите", е заявила Мария Габриел.

Откривайки срещата, главният редактор на издателската група "Просвета" Кина Андреева е казала, че образователната реформа в българското образование е вече в заключителната си фаза. "Станахме свидетели на значителни положителни промени: пазарът на учебници се либерализира, конкуренцията между издателите гарантира високо качество на учебниците и българските ученици от първи до десети клас вече имат учебници по новите учебни програми, включително и електронни учебници", е посочила Андреева.

Особен интерес участници в срещата са проявили към предстоящия проект на МОН за облачна дигитална платформа за създаването на учебно съдържание от самите учители, който се планира да бъде финансиран с европейски средства.

Приветствие към форума е изпратил министърът на образованието Красимир Вълчев, в което той посочва, че за Министерството на образованието и науката темите, които се обсъждат на срещите на Асоциацията, са от особен интерес - дигитализацията на класната стая/детската градина; въпросите, свързани с авторските права; новите тенденции в педагогиката и маркетинговите стратегии на издателите.

В Асоциацията на европейските издатели на учебници членуват издателства от 22 европейски държави - от Германия, Швейцария, Австрия, Словения, Чехия, Испания, Португалия, Финландия, Дания, Швеция, Норвегия, България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Ирландия, Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Гърция и Израел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във