Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел призова Юнкер за бързо приемане на България и Румъния в Шенген

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, прикани новия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да потвърди подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и да продължи да защитава свободата на движение на хора, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Тя отбеляза и предизвикателството за съгласуваност между вътрешната и външната политика на ЕС. "Казвам „Да” на по-ефективна Комисия, но това изисква повече съгласуваност между вътрешната и външната политика, по-добра координация и повече солидарност между страните-членки. Това са необходими елементи за справяне с предизвикателства като Енергиен съюз на ЕС и онези, които са в контекста на външната политика”, заяви Мария Габриел.

На следващо място тя отбеляза необходимостта от всеобхватен  подход на новата ЕК към миграцията. Според нея е нужна истинска миграционна дипломация на основата на засилен диалог и сътрудничество със страните на произход и на транзит, особено със страните от Южното Средиземноморие. Мария Габриел наблегна също на значението на интелигентната визова политика, която да подпомага икономическите цели на ЕС.

Накрая Мария Габриел призова за ясен ангажимент на новата ЕК по отношение правата на жените и равенството на половете.  "България предложи жена като кандидат за комисар - Кристалина Георгиева. Ние се гордеем с нейните професионални качества и умения. Икономическият растеж е сред основните приоритети на новата Европейска комисия, но той е невъзможен без използването на икономическия потенциал на жените. Надявам се, че Вие, г-н Юнкер, и Вашият екип ще насърчите реализацията на този потенциал",  заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във